Procedury Covid 19
Bardzo prosimy o zapoznanie się z procedurami obowiązującymi w szkole
Procedura organizacji nauki w warunkach pandemii COVID-19
w Liceum Ogólnokształcącym nr I w Suchej Beskidzkiej
Szkoła otwarta od godziny 6:30
6:30 – 7:00 – wszyscy wchodzą wejściem głównym od ul. T. Semika
po 7:00 – uczniowie klas pierwszych i drugich wejściem od ul. Mickiewicza
ROZDZIAŁ I
CEL PROCEDURY
- Procedura ma zapewnić higieniczne warunki pobytu młodzieży w szkole oraz chronić przed rozprzestrzenieniem się choroby.
- Celem niniejszej procedury jest ustalenie zasad postępowania profilaktycznego w związku z zachorowaniami z powodu koronawirusa, aby zdrowi uczniowie/ pracownicy szkoły nie byli narażeni na niebezpieczeństwo zarażenia się od osoby chorej.
ROZDZIAŁ II
INFORMACJE OGÓLNE NA TEMAT KORONAWIRUSA
Wirus wywołujący COVID-19 jest przenoszony głównie przez kropelki, które wydzielają się, gdy osoba zarażona kaszle, kicha i wydycha powietrze. Kropelki te są zbyt ciężkie, aby unosić się w powietrzu, dlatego szybko opadają na podłoża i powierzchnie.
Do zakażenia poprzez wdychanie wirusa może dojść wtedy, gdy w pobliżu znajduje się osoba chorująca na COVID-19 lub poprzez dotknięcie skażonej powierzchni, a następnie oczu, nosa lub ust.
ROZDZIAŁ III
PROCEDURY PRZYCHODZENIA I WYCHODZENIA ORAZ PRZEBYWANIA UCZNIÓW W SZKOLE
- Szkoła zapewnia środki higieniczne potrzebne do bieżącego funkcjonowania placówki.
- Do szkoły wchodzi się:
– wejściem od parkingu wewnętrznego z windą– osoby z numerami szafek 1-189
– wejściem głównym od ul. Płk. T. Semika 1. – osoby z numerami szafek 190 i powyżej , pozostali pracownicy.
Z szatni wychodzić można wyjściami obok sali 09 i obok wejścia głównego.
- Przy wejściach do szkoły zamontowany jest dozownik z płynem dezynfekcyjnym którym należy obowiązkowo zdezynfekować ręce i instrukcją jego stosowania. Osoby, które mają przeciwwskazania zdrowotne do stosowania środków do dezynfekcji powinny posiadać własne rękawiczki ochronne.
- Panie sprzątające utrzymują czystość ciągów komunikacyjnych, dezynfekują powierzchnie dotykowe: poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach.
Środki chemiczne służące do mycia i dezynfekcji powinny być stosowane zgodnie z wytycznymi i zaleceniami podanymi przez producenta znajdującymi się na opakowaniu środka do dezynfekcji. W szczególności należy przestrzegać zasad związanych z czasem niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażenia na wdychanie oparów służących do dezynfekcji.
Podczas prac porządkowych pracownik zobowiązany jest stosować zalecane środki ochrony indywidualnej, przestrzegać zasad higieny oraz zachowywać reguły ostrożności
- Toalety są dezynfekowane na bieżąco.
- Podczas sprzątania wszystkie pomieszczenia powinny być regularnie wietrzone, ponieważ czas ulotnienia się warstwy cieczy zależy od temperatury otoczenia i cyrkulacji powietrza.
Sprzęt i środki służące do utrzymania czystości powinny być przechowywane w zamkniętych szafkach. Po zakończonej pracy pracownik powinien: umieścić sprzęt i środki chemiczne w wyznaczonym do ich przechowywania miejscu, zabezpieczyć miejsce przed dostępem do niego innych osób.
Pracownicy zobowiązani są usunąć z sal, przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie dezynfekować.
- Codziennie na bieżąco monitorowane są, przez dyrekcję i pracowników administracji, prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekowania powierzchni dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, klawiatur, myszek, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich.
- Podczas wchodzenia, wychodzenia i przebywania na terenie szkoły w przestrzeniach wspólnych należy zachować dystans między osobami lub stosować osłony ust i nosa.
- Nadzór nad uczniami wchodzącymi do szkoły pełnią nauczyciela dyżurujący.
- Na terenie placówki mogą przebywać jedynie osoby zdrowe, nieprzebywające w kwarantannie lub w izolacji, niemające kontaktu z innymi osobami chorymi, przebywającymi w kwarantannie lub izolacji.
- Należy często myć ręce wodą z mydłem przez co najmniej 30 sekund według zalecanej przez SANEPID instrukcji, która wywieszona jest w każdej toalecie.
- Należy przestrzegać tzw. ,,etykiety kaszlu”: podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody.
- Nauczyciel zobowiązany jest wietrzyć salę, w której organizowane są lekcje, co najmniej raz na godzinę,
- Uczniom zaleca się korzystanie z własnych podręczników, materiałów i przyborów szkolnych.
- Poszczególne klasy odbywają zajęcia w wyznaczonej sali, z wyjątkiem zajęć, które odbywają się w podziałach na grupy i w grupach międzyklasowych.
- Przed lekcjami i podczas przerw uczniowie powinni pozostawać w wyznaczonych pracowniach pod nadzorem nauczyciela dyżurującego.
- W okresie ograniczeń szkoła nie przewiduje organizacji wycieczek i wyjazdów klasowych.
- Osoby niebędące pracownikami szkoły mogą przebywać na terenie szkoły tylko za zgodą dyrektora; na terenie obiektu zobowiązane są do zasłania ust i nosa.
- Sekretariat i kancelaria szkoły przyjmują interesantów w godzinach 9.00-13.00 lub po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu.
- Komunikowanie z uczniami i rodzicami odbywa się poprzez e-dziennik i telefonicznie.
ROZDZIAŁ IV
ZASADY FUKNJONOWANIA BIBLIOTEKI SZKOLNEJ
- Biblioteka szkolna dostępna jest dla uczniów i nauczycieli codziennie w godzinach pracy biblioteki.
- W bibliotece może przebywać jednorazowo pracownik i osoby z zachowaniem wymaganego dystansu.
- Po przyjęciu książek należy każdorazowo zdezynfekować blat, na którym leżały książki.
- Przyjęte książki powinny zostać odłożone na okres 2 dni na wydzielony regał. Należy je oznaczyć datą zwrotu i wyłączyć z wypożyczenia do czasu zakończenia kwarantanny.
ROZDZIAŁ V
ZASADY FUKNJONOWANIA STOŁÓWKI SZKOLNEJ
- Szkoła zapewnia uczniom możliwość korzystania ze stołówki szkolnej.
- Posiłki można spożywać w sali nr 13 z zachowaniem reżimu sanitarnego.
- Żywienie prowadzi się w godzinach, w których odbywają się zajęcia w szkole.
- Stołówka zapewnia warunki higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszące się do funkcjonowania żywienia zbiorowego.
- Do korzystania z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
– uczniowie szkoły;
– pracownicy szkoły.
- Uczniowie zobowiązani są pojedynczo odbierać wydawane posiłki.
W trakcie oczekiwania na wydanie posiłku uczniowie zachowują bezpieczny dystans, ustawiając się w jednej kolejce.
- Zakazuje się nadmiernego poruszania się uczniów w stołówce.
ROZDZIAŁ VI
POSTĘPOWANIE NA WYPADEK PODEJRZENIA ZAKAŻENIA
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów u uczniów lub pracowników nie należy przychodzić do pracy, należy pozostać w domu i zasięgnąć porady lekarza rodzinnego lub skontaktować się telefonicznie z oddziałem zakaźnym zgodnie z wytycznymi
(https://gis.gov.pl/aktualnosci/komunikat-krajowego-konsultanta-w-dziedzinie-chorych-zakaznych/) .
- Dyrektor wyznacza salę nr 18a na pomieszczenie, w którym będzie można odizolować osobę, w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.
- W momencie złego samopoczucia uczeń natychmiast zgłasza fakt nauczycielowi bądź dyrektorowi szkoły.
- Uczeń wraz z wyznaczoną przez dyrektora osobą ubraną w środki ochrony osobistej niezwłocznie przechodzi do wyznaczonej sali izolacji, gdzie zostaje zaopatrzony w maseczkę i rękawiczki.
- Wyznaczona osoba telefonicznie informuje rodzica o złym samopoczuciu ucznia i ustala sposób odebrania ze szkoły.
- Osoba pełnoletnia udaje się do domu transportem indywidualnym.
- Należy przy tym pamiętać, że należy unikać środków komunikacji publicznej, aby nie narażać innych osób.
- W przypadku stwierdzenia wystąpienia u ucznia choroby zakaźnej spowodowanej koronawirusem, uczeń/rodzice/prawni opiekunowie zobowiązani są do poinformowania dyrektora szkoły o zachorowaniu ucznia za pośrednictwem e-dziennika lub telefonicznie.
- W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy. Pracownik powinien udać się do domu transportem indywidualnym i zasięgnąć porady lekarza rodzinnego lub skontaktować się telefonicznie z oddziałem zakaźnym. Należy unikać środków komunikacji publicznej, aby nie narażać innych osób.
- Na tablicy ogłoszeń dostępne są numery telefonów, w tym do organu prowadzącego, organu nadzorującego, służb medycznych, stacji sanitarno-epidemiologicznej.
- Wyznaczony przez dyrektora pracownik ustala listę osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach obiektu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie.
- W przypadku wątpliwości należy zawsze zwrócić się do właściwej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej po poradę.
ROZDZIAŁ VII
WARIANTY FUNKCJONOWANIA W SYTUACJI WYSTĄPIENIA ZAKAŻENIA NA DANYM TERENIE
Wariant A – tradycyjna forma kształcenia
W szkole funkcjonuje tradycyjne kształcenie zgodnie z wytycznymi GIS, MZ i MEN dla szkół i placówek oświatowych.
W przypadku wystąpienia zagrożenia epidemiologicznego dyrektor szkoły, po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego i za zgodą organu prowadzącego, będzie mógł częściowo lub w całości zawiesić stacjonarną pracę szkół i placówek. Wówczas dopuszczalne będą dwa warianty kształcenia: B i C.
Wariant B – mieszana forma kształcenia (hybrydowa)
Dyrektor będzie mógł zawiesić zajęcia grupy, klasy lub całej szkoły w zakresie wszystkich lub poszczególnych zajęć i prowadzić kształcenie na odległość (zdalne). Będzie to zależało od sytuacji epidemicznej na danym terenie, w danej szkole czy placówce. Decyzję podejmuje dyrektor po uzyskaniu zgody organu prowadzącego i otrzymaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Wariant C – kształcenie zdalne
Dyrektor szkoły, placówki podejmuje decyzję o zawieszeniu zajęć stacjonarnych na określony czas i wprowadzeniu w całej szkole kształcenia na odległość (edukacji zdalnej). Konieczna będzie w tym przypadku zgoda organu prowadzącego i pozytywna opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minister Edukacji Narodowej nadal zachowuje uprawnienie do ograniczenia zajęć w szkołach na terenie kraju.
ROZDZIAŁ VIII
WYTYCZNE – ŚROKI OCHRONY INDYWIDUALNEJ
Zalecane jest zapoznanie się z instrukcjami:
– techniki mycia rąk: https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/
– techniki dezynfekcji rąk https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
– zdejmowania i zakładania rękawiczek i maseczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
ROZDZIAŁ IX
POSTĘPOWANIE Z ODPADAMI WYTWARZANYMI W CZASIE OCHRONY PRZED KORONAWIRUSEM
- Odpady powinny być segregowane i wrzucane do właściwych pojemników (papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne, odpady zmieszane).
- Odpady jak środki zapobiegawcze (maseczki, rękawiczki) stosowane w celu minimalizacji ryzyka zarażenia i rozprzestrzeniania się koronawirusa, wrzucane są do wyznaczonego pojemnika, który znajduje się w holu głównym oraz korytarzu obok sali nr 03.
ROZDZIAŁ X
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- Procedura obowiązuje w szkole od dnia 1 września 2020 r. do czasu odwołania.
- Wszyscy pracownicy zobowiązani się do ich stosowania i przestrzegania.
- W razie pojawienia się nowych zasad i wytycznych dotyczących bezpieczeństwa, w jednostce na bieżąco będą podejmowane odpowiednie działania.
PROCEDURY organizacji nauki 20_21